Jarné dekorácie na ktoré vám postačí obyčajná pšenica

Akýkoľvek druh obilia, sa výborne hodí na jarné dekorácie. Asi najľahšie sa však dostanete k pšenici. Pol kilogramový balíček dostanete v klasickom supermarkete, za približne šesťdesiat centov. V tomto prípade určite nekupujte BIO pšenicu, pretože by vám bola na nič. Takže ak patríte k tým, ktorí si radi svoj príbytok skrášľujú vlastnými dekoráciami, nechajte sa trochu inšpirovať.
 
vejce

Prečo práve pšenica?

 
Pšenica si zachováva svoju klíčivosť aj po rokoch. Okrem toho vám z nej v priebehu niekoľkých dní, vyrastie nádherná mladá „trávička“, ktorá je na tvorbu jarných dekorácií ideálna, pretože doslova evokuje príchod teplého počasia. Pšenica je navyše ľahko dostupná a cenovo prijateľná. Tak prečo ju nevyužiť?
 

Ako naklíčiť pšenicu

Pred tým ako sa pustíte do výroby samotných dekorácií, si potrebujete semená pšenice pripraviť. Na tento účel vám najlepšie poslúži plytšia miska, menší obedár, alebo nádobka, ktorá sa používa pod kvetináče.
Na dno nádoby môžete nasypať trochu zeminy. Druhou možnosťou je vata, gáza, kúsok toaletného papiera, alebo papierovej vreckovky. Jednoducho čokoľvek, čo dokáže dobre udržať vlhkosť. Veľmi dobrým riešením je obyčajný piesok. Ten totiž vlhkosť drží veľmi dobre a navyše zaťaží vašu dekoráciu, takže vám ju neodfúkne vietor, alebo nezhodia deti.
 
Na materiál, ktorý ste si zvolili nasypte semená pšenice môžu byť pokojne nahusto. Takto dosiahnete aj krajší efekt, keď vám z nich vyrastú zelené steblá.
 
Nádobu nezabudnite prikryť gázou, alebo mikroténovým vrecúškom. V druhom prípade, ho prepichnite ihlou na niekoľkých miestach, aby vám semená spolu so zeminou, či vatou nezačali plesnieť. Pšenicu pravidelne kontrolujte a keď zistíte, že je v nádobe sucho, polejte ju trochou vody
Keď sa objavia prvé zelené výhonky, prikrývku misky odstráňte a začnite s pravidelnejším polievaním.

ječmen
 
V priebehu troch dvoch až troch týždňov, budete mať v miske nádherne zelenú, mladú pšenicu, vysokú asi desať centimetrov. môžete ju v miske nechať, alebo ju z nej vybrať a použiť do ikebán, alebo iných jarných dekorácií.